- Autoritatea de concurență din Marea Britanie acuză Google de tactici anticoncurențiale pe piața de publicitate
- Progrese semnificative în înțelegerea depresiei
- Salvarea pădurilor presupune mai mult decât a planta copaci
- Sérgio Mendes, legenda braziliană a bossa nova, a murit la vârsta de 83 de ani
- Cel mai rapid supercomputer din lume își depășește limitele
“Medeea, mama mea” la TNB
Unul din cele mai inovative centre teatrale contemporane, dedicat cercetării şi explorării unor modalităţi complexe de expresie scenică, Teatrul Laborator Sfumato din Sofia, Bulgaria, condus deMargarita Mladenova și Ivan Dobcev, a prezentat în cadrul Festivalului Internaţional NETA, în toamna lui 2015, sub "pălăria" şi în organizarea Teatrului Naţional din Bucureşti, un incitant strigăt contemporan al mitului antic, Medeea, mama mea, de Ivan Dobcev, apreciat a fi unul din cele mai interesante spectacole ale Festivalului.
Inspirat direct din problematica acută a Balcanilor contemporani, textul, pus în scenă de aceiași doi regizori – Ivan Dobcev și Margarita Mladenova, revine acum la Naționalul bucureștean într-o versiune scenică susținută, de această dată, de tineri actori români.
Polifonic la toate nivelurile – al poveştii, al limbajului, vizual, muzical, provocatorul spectacol „Medeea, mama mea”, pornind de la un material de tip reportaj-documentar, se centrează pe istoria dureroasă a trei femei. Dramatic joc al abandonului și al vânzării de copii, Medeea, mama mea este un semnal de alarmă privind pericolele lumii contemporane, pierderea valorii sacre a maternității, dezumanizarea și reducerea vieții la stadiul de supraviețuire. Se intersectează două tipuri de civilizații, cea a Europei occidentale cu aceea vitală, primitivă, seducătoare, crudă, vinovată și totodată naivă a Balcanilor.
Spectacolul renumiţilor regizori bulgari de la Sfumato vă va impresiona prin duritatea faptelor, prin profunzimea investigaţiei, prin monologurile ce solicită la maximum capacitățile actoricești, prin ingenioasa scenografie, semnată chiar de Ivan Dobcev, dar și prin excelentele momente muzicale, vibrând de ritm și culoare (compozitor Assen Avramov).
În distribuţie: Alin Potop, Ionuţ Toader, Florentina Ţilea, Aylin Cadîr, Ilona Brezoianu, Mădălin Mandin, George Piştereanu, Ionuţ Niculae şi Bianca Drăgoi (vioară), Emilian Ciobanu(acordeon), conduşi cu mână sigură de cei doi regizori bulgari.
Vă invităm să nu rataţi noul spectacol al Teatrului Naţional din Bucureşti, pentru toate aceste calităţi şi, nu în ultimul rând, pentru faptul că poveștile acestea s-ar fi putut întâmpla și în România; dacă nu cumva se și întâmplă…
Primele reprezentaţii: 20, 21, 22, 25 și 26 mai 2016, ora 20.00, în Sala Pictura a TNB.
Premiera de presă: 22 mai 2016, ora 20.00.
Bilete la Casa de bilete a TNB, precum şi online, pe MyStage.ro